8 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te worden

Voel je je een beetje down? Ben je wel eens vrolijker geweest? Voor je op zoek gaat naar dieperliggende oorzaken, kun je misschien eerst eens kijken of je aan de volgende randvoorwaarden voldoet:

1. Slapen

Het is een open deur, die niet vaak genoeg ingetrapt kan worden: genoeg slapen is belangrijk. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je humeur. Iedereen weet dat je sneller ruzie maakt met je partner als je een slaaptekort hebt. Je bent kribbiger en chagrijnig. Zorg dus eerst dat je een paar weken goed slaapt en bekijk dan opnieuw hoe je je voelt.

2. Sporten

Sporten is nog zo’n bekend middel tegen negatieve gevoelens. Een of twee keer per week intensief bewegen kan al wonderen doen voor je humeur. Niet voor niets wordt hardlopen steeds vaker ingezet als middel tegen depressies.

3. De natuur in

De natuur maakt je rustig en ontspannen. De frisse lucht zorgt voor een opkikkertje en je bent nog in beweging bovendien. Ook al is het het laatste waar je zin in hebt, toch loont het de moeite om een wandeling te gaan maken in de natuur.

4. Zingeving

Natuurlijk is een avondje uit leuk en word je blij van mooie spullen, maar het is ook belangrijk om zin aan je leven te geven. Dat zit hem niet alleen in betekenisvol werk, maar ook in diepgaande relaties, verrijkende hobby’s of hulp bieden aan naasten.

5. Sociaal contact

Uit alle geluksonderzoek blijkt dat sociaal contact cruciaal is. De gelukkigste mensen zijn degenen met een fijn sociaal netwerk en regelmatig contact met anderen. Zit je dus veel avonden alleen of enkel met je partner ga dan eens wat vaker op bezoek bij vrienden of familie.

6. Wees eerlijk tegen jezelf

Veel mensen zijn geneigd om negatieve emoties te onderdrukken, omdat ze niet ‘goed’ zouden zijn. Denk aan twijfels over het moederschap of boosheid om een collega die iets verkeerds deed. Uit een recente studie blijkt dat je zulke emoties juist moet toelaten, anders word je er alleen maar ongelukkiger van.

7. Geef geld uit aan ervaringen

De wetenschap is het over één ding eens: geld uitgeven aan ervaringen maakt je gelukkiger dan geld uitgeven aan spullen. Het kopen van dingen zorgt voor een kortstondige gelukspiek, maar een ervaring geeft je een veel langduriger geluksgevoel.

8. Ga offline

Volgens The World Happiness Report word je gelukkiger als je af en toe je smartphone weg legt. De afleiding van je telefoon zorgt ervoor dat je concentratie versnipperd raakt en je nergens echt van kunt genieten. (bronnen: HLN | Welingelichte Kringen, Jeannette Kras)

(Bron: Tijdschrift Positieve Psychologie)